جلسه خانوادگی باموضوع سبک زندگی اسلامی
te mso 9]>
کار خانم احمدی و جمعی از طلاب برگزار شد.
تعداد مدعوین در حدود 120 نفر بعضی از طلاب و خانواده های آنها بودند.
مراسم از ساعت 30/16 به صورت رسمی با سخنرانی استاد آغاز شد.
معاونت فرهنگی چنین تصریح نمودند:برگزاری چنین جلساتی برای طلاب وخانواده هایشان بسیار لازم وضروری میباشد.
موضوعاتی که استادبیان فرمودند:
روابط همسران و چگونگی صمیمیت در بین آنها
1- ازدواج بودن است نه داشتن : ما نباید به همسرمان به شکل دارایی نگاه کنیم به طوری که مانند چیزهای مادی بعد از گذشتن مدتی برای ما تکراری شود( همیشه با هم ماننددوره نامزدی باشیم).
2- تقویت روحیه خوش : خوش بینی به معنای بی خیالی نیست بلکه انسان خوش بین در دلش واقع بین هم هست طرز فکر ها روی احساس ما و احساس روی رفتار ما اثر می گذارد. مثلا مثل کسی که خوش بین است احساس خوشایندی نسبت به همسر و زندگی دارد و به او بی احترامی نمی کند پیامبر اعظم (ص) فرمودند : من تظاهر فتقر : هر کس تظاهر به فقر کند فقیر می شود . پس کسی که نسبت به زندگی بد بین باشد زندگی او همانطور که فکر می کند پیش می رود.
افراد خوش بین به استجابت دعایشان نیز خوش بین هستند سه شرط را باید در دعا در نظر گرفت: 1- از خدا زیاد خواستن 2- زیبا خواستن 3- زود مستجاب شدن
همانطور که حضرت زکریا پس از این که سالها خداوند فرزندی به او نداد چنین دعا می کرد: (38 آل عمران) رب هب لی من لدنک ذریه طیبه انک سمیع الدعا حضرت از خداوند یک فرزند طلب نکرد بلکه ذریه و آن هم ذریه طیبه خواست. بعد از آن از خدا خواست که دعایش زود مستجاب شود.
از جمله چیزهایی که به خوش بینی بودن انسان کمک می کند خوش قلب بودن و خوش اخلاقی است.
امام باقر(ع) می فرمایند : حسن الخلق یزید فی الرزق : خوش خلقی رزق را زیاد می کند
ما باید خوش بینی را از اولیای الهی بیاموزیم . همانطور که حضرت یوسف (ع) وقتی بعد از 25 سال پدر و برادران خود را دید از سختی های گذشته یاد نکرد بلکه همه آنها را بادید مثبت تعریف کرد و در همه حال لطف خداوند را نسبت به خود یاد آور شد. تا جائیکه گناهان برادران خود ر ا مکر و حیله شیطان دانست . یا اینکه از کسی که او را به زندان انداخت چیزی نگفت بلکه گفت خداوند مرا از زندان نجات داد.
پس فقط انسانهای خوش بین می توانند این طور حرف بزنند.پس در رفتار با همسر و برای حفظ صمیمیت با او باید نگاه خود را نسبت به زندگی و همسر عوض کنیم . حساسیت نشان ندهیم و خیلی چراها را در زندگی حذف کنیم . کاری نکنیم که دیگران از ازدواج کردن پشیمان شوند دشواریهای زندگی را برای دیگران تعریف نکنیم.
3- احترام متقابل همسران نسبت به یکدیگرو احترام به بستگان
هر کدام از همسران باید احترام خود را نگه دارند. و نیز اقتدار یکدیگر را در خانواده حفظ کنند بخصوص در حضور فرزندان
4- اعتماد متقابل
5- قدردانی و قدر شناسی و شکر گذاری من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق : هر کس مخلوق را شکر نکند خالق را نیز شکر نکرده است.
6-عدم مشاجره : منظور مشاجره داد و بیداد به راه انداختن نیست بلکه همین که ما یک حرف رادوبار تکرار کنیم مشاجره را شروع کرده ایم . پیامبر اکرم (ص) : من 3خانه را برای سه گروه در بهشت تضمین می کنم:
1- خانه ای در اطراف بهشت
2- خانه ای در وسط بهشت
3- خانه ای در بالای بهشت
1- کسی که مشاجره نکند هر چند حق با او باشد
2- کسی که دروغ نگوید هر چند با شوخی باشد
3- کسی که خوش اخلاق باشد
همانطور که ایشان فرمودند خیر کلام خیر کلام لا هله و انا خیرکم لاهلی . بهترین شما بهترین برای خانواده اش است و من از همه شما با خانواده ام بهترینم .
7- مشورت : همسران باید در کارها با یکدیگر مشورت کنند تا اینکه فرزندان هم یاد بگیرند در غیر این صورت فرزندانی مستبد و خودخواه تربیت می کنند.
- روابط والدین با فرزندان
1- فرزند خود را بدون قید و شرط دوست داشته باشید . نسبت به فرزندان محبت بی قید و شرط داشته باشید. یعنی رفتار آنها را از شخصیتشان تفکیک کنید . وقتی کاری را انجام می دهند از کار آنها و رفتار آنها انتقاد کنید نه از شخصیت آنها
2- پدر و ماد رنسبت به فرزندان خود چه دختر و چه پسر در سن نوجوانی و بلوغ توجه بیشتری داشته باشند زیرا نوجوانان به توجه بیشتری نیاز دارند چون علاوه بر پدر و مادر و آشنایان غریبه ها را نیز می شناسند و با آنها ارتباط برقرار می کنند.پس پدر و ماد ر باید به گونه ای با نوجوان خود رفتار کنند که آنان با غریبه ها رابطه سالمی داشته باشند و موجب فساد آنها نشود
3- پدران به دختران نوجوان خود و مادران به پسران نوجوان خود توجه بیشتری نشان دهند . اگر این اتفاق در خانه بیفتد و نوجوان از محبت اشباع شود دیگر نیازی به محبت غریبه ها در بیرون از خانه ندارد زیرا نوجوان در این سن نسبت به جنس مخالف خود کنجکاو هست.
4- پدر و مادرها در دعواهای فرزندان خود تا جایی که امکان دارد دخالت نکنند اگر لازم شد دخالت کنند حتما در هر شرایطی طرف فرزند بزرگتر را بگیرند.
5- اعتماد به نفس فرزند خود را تقویت کنند
راههای تقویت اعتماد به نفس
- کارهایی که باید انجام دهید
1- به موقع و غافلگیرانه اورا تشویق کنید
2- ویژگیهای مثبت اورا به ویژه در نزد دیگران برجسته کنید
3- با او مشورت کنید
4- به او اجازه دهید که گاهی با شما مخالفت کند و نه گفتن را در خانه یاد بگیرد.
- کارهایی که نباید انجام دهید:
1- سرکوفت نزنیم و سرزنش نکنیم
2- تحقیر نکنیم
3- جمله های بریده بریده اورا کامل نکنید
4- آن را با دوستان و اطرافیانتان مقایسه نکنید
عوامل رضایت از زندگی : (سوره طه 132-130) اشاره شده است.
1- صبر و بردباری : زیرا صبر زندگی را خوشایند می کند
2- زود رنج نبودن و بالا بردن ظرفیت خود: نسبت به حرفهای دیگران حساس نشود و به دل نگیرد.
3- حمد و تسبیح خداوند گفتن در شبانه روز
4- چشم ندوختن به زندگی دیگران (عدم چشم و هم چشمی)
راههای تقویت صبر و شکیبایی
1- خواب و استراحت کافی
2- تغذیه سالم
3- تحرک کافی
4- یاد و نام خدا الابذکرا… تطمئن القلوب
ارتباط با کودکان
1- از شعرهای کودکانه استفاده کنید: زیرا ارتباط با کودک را صمیمی می کند
2- استفاده از قصه و داستان : رفتار با کودک ربطی به مدرک و سمت ندارد بلکه هر کسی در هر مرتبه که هست باید با کودک خویش با زبان کودکی رفتار کند
چون که با کودک سرو کارت فتاد پس زبان کودکی باید گشاد
یکی از مهمترین منابع قصه گویی برای کودکان : شب به خیر کوچولو در رادیو است
3- آموزش تدریجی مفاهیم دینی
امام صادق فرمودند : وقتی که کودک سه ساله شد به یااو یاد دهید 7 با بگوید لا اله الا الله وقتی سه سال و هفت ماه و 20 روز شد 7 با ربگوید محمد رسول الله 4 سالگی 7 بار صلوات بفرستد 5 سالگی به عنوان وضو دست و صورت خود را بشوید6 سالگی شکل نماز را انجام دهد 7 سالگی رکوع وسجده را بتواندانجام دهد 8 سالگی نماز معمولی را بخواند یعنی الفاظ آن را بگوید 9 سالگی نماز را به دقت بخواند . و همه این ها را باید از والدین خود یاد بگیرد.
در پایان یاد آور می شویم بحث هایی که در این خبرنامه ذکر شد خلاصه ای از سخنان جناب استاد آقای توانایی بود.
همچنین در وسط جلسه به عنوان استراحت از مدعوین پذیرایی شد
امید است که با برگزاری چنین مراسماتی طلاب بتوانند بهتر زیستن را یاد بگیرند و به دیگران یاد دهند و در دیگر زمینه ها نیز از کارشناسان دیگری دعوت به عمل آید.